Assalamualaikum...
Ketuk-Ketuk Ramadhan bersama Sheila Rusly dan Liza Hanim..
Aku suka Liza Hanim.. Suka tengok mata dia yang bercahaya tu.. Suka tengok dia senyum. Nampak sweet sangat. Suka la dekat dia ni sebab dia sangat low profile. Aku sempat merakam sedikit sedutan dari rancangan ni sebab asyik sangat tengok celoteh dorang sampai terlupa nak rakam dari mula. Sambil tu, aku kongsikan sedikit resepi Ayam Rose Liza Hanim tu.
Bahan-bahannya adalah bersesuaian untuk membakar seekor ayam..
1 ekor ayam - jangan dipotong, biar je sekor camtu
Bawang putih + bawang merah + halia + serai + cili kering - dikisar halus
4-5 biji kentang - dipotong empat
Sedikit planta
Sedikit garam
Sedikit air
3-4 keping asam keping
Aluminium foil untuk membungkus ayam
Cara penyediaan:
1- Masukkan ayam ke dalam bekas dan gaulkan dengan bahan yang telah dikisar tadi. Jangan lupa untuk lumurkan bahan kisar ke dalam badan ayam tu sekali supaya bahan tu meresap.. (Tinggalkan sedikit bahan kisar ni..)
2- Masukkan asam keping, gaul rata dan ketepikan..
3- Bentangkan kepingan aluminium foil ke atas periuk pembakar. Sapukan permukaannya dengan sedikit planta.
4- Lepas tu, susunkan potongan kentang di bahagian tepi periuk tu sehingga membentuk bulatan. Biarkan tengahnya kosong untuk letakkan ayam tadi..
5) Kemudian, masukkan ayam yang telah diperap seketika tadi kat tengah-tengah bulatan kentang. Taburkan sedikit garam dan gaul rata..
6- Curah dan ratakan lebihan bahan kisar tadi ke atas ayam dan masukkan sedikit air untuk mengelakkan ayam tu menjadi terlalu kering semasa proses pembakaran..
7- Lepas tu boleh la bungkus ayam tadi, tutup periuk dan bakar sehingga masak atau lebih kurang dalam 45 minit. ( Liza Hanim bakar ayam ni dalam periuk letrik)
p/s: Selamat mencuba... :-)
2 Tukang Tembak:
kak azz suka masak :banana
ReYnn>
Masak taim ada mood je ReYnn... Kalau takde mood, baik jangan masak sebab nanti hasilnya sangat tidak memuaskan.. Nanti tak sedap, takde sape yg nak makan.. Dah membazir je kan..
Post a Comment