Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Monday, December 3, 2012

Whoops..! You're out of space...

Assalamualaikum...

Whoops..! You're out of space...

Tak cukup ruang nak masukkan gambar kat dalam entry...?
Pernah tak benda macam ni jadi kat korang..??




Haaa....!!
Aku dulu pernah kena macam ni..
Masa tu punya la gelabah sebab tak boleh nak letak gambar yang berkaitan dengan entry...
Puas dok cuba-cuba namun gambar masih tak lepas nak masuk...
Sudahnya, aku delete beberapa gambar yang ada kat dalam entry lama...
Tujuannya untuk dapatkan balik ruang yang kosong..

Masalah timbul bila gambar yang aku buang tu adalah gambar berkaitan tutorial..
Menggelabah aku nak buat semula gambar tu dan letakkan balik semula kat entry tertentu...
Kalau dah namanya tutorial, mestilah nak kena ada gambar berkaitan HTML, kan...
Kalau takde, apa gunanya buat penerangan panjang berjela...
Sedangkan tutorial bergambarpun ada yang tak boleh nak faham, inikan pulak tutorial tanpa gambar...

Bila dah delete gambar, nanti kat entry tu akan keluar gambar macam ni... ayoyoyo... haha...


Since that day*ecehhh...., akupun mula berfikir macam mana la nak masukkan gambar dalam entry tanpa perlu buang atau delete gambar yang sedia ada... Dah la aku ni jenis suka entry yang ada gambar.. Sambil membaca, sambil cuci mata... ehehh...


Cara pertama yang aku buat ialah:

Aku masukkan gambar yang aku nak post tu kat dalam fesbuk tapi aku setting-kan Option tu kepada Only Me macam gambar kat bawah ni... Sebab apa pilih Only Me..? Sebabmya, kalau boleh tak nak la gambar tu keluar dulu kat fesbuk.. Kalau nak masukkan dalam blog, biarlah gambar tu keluar kat blog dulu, lepas tu kalau rasa nak keluarkan kat fesbuk, tukar balik Only Me tu kepada Friends ataupun Public...

Tapi cara ni agak leceh sikit sebab kita kena selalu main tukar setting.. Buang masa maaa... :D



Manakala cara yang kedua pula ialah:

Aku create satu album kat fesbuk dan album tu aku set-kan sebagai private atau Only Me seperti gambar kat bawah ni.. Lepas tu nanti, aku cuma perlu copy and paste je gambar tadi ke dalam entry kat blog.. Hasilnya, gambar tu lepas masuk kat dalam entry walaupun tiada ruang yang kosong... Setakat ni, rasanya okay lagi cara yang aku buat ni.. Risau jugak kalau tiba-tiba je gambar tu crack..




Dan cara yang ketiga pula ialah:

Upload je semua gambar samada kat Flickr ataupun Photobucket. Set as private then copy and paste it into your entry.. Done.. :)


p/s: Boleh je kalau nak beli ruang yang lebih besar tapi aku ni malas la nak buang-buang duit kat situ... Susah woo nak cari duit.... Sakit pinggang dok gulung popia dan menjahit.. Daripada beli ruang tu, baik aku beli novel.. Berbaloi la jugak, kan... hehe...

5 Tukang Tembak:

Ummiarissa Mahdi said...

ooo....saya tak pernah kena lagi ni...belum sampai giliran lagi kot...hehehe

Tinta Lana said...

Salam.

Memandangkan saya jarang buh gmbr dlm entry, space tu bnyk lgi,ehehehe. Baru ni, ada juga rakan blogger yg problem sma, cuba akk tgk entry ni: http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/2012/11/teramat-terkejut.html

Di ruang komen, ada sbhgn blogger yg bagi jalan penyelesaian kaedah lain.

Hehehe, kalau sy pun kak, lebih baik beli novel,heh3.

Tinta Lana said...

Lupa nak habaq tdi.

Aah kak, header2 tu free of chrge. Cuma, ia mmg ambil masa yg lama tuk siapkan. Sebab syarat sya, no time frame. Saya buat bila ada masa free je :)

gadisBunga™ said...

risau ni...macam semua orang akan terkena je...!

With Julia said...

aduyaiii x pernah kena lgi kak azz cm nih...tp ju suka letak gambar besar dlm blog...jgn la dia dpt signal cm gitu...huhuhu nanti nak ikut cara kak azz if blog bg signal cm tuh nanti :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »