Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Wednesday, April 24, 2013

Antara yang terpilih..

Assalamualaikum...

Antara yang terpilih..


Ini merupakan beberapa novel yang aku kategorikan sendiri sebagai kategori sweet.. Sebenarnya banyak lagi novel dalam koleksi aku yang masuk dalam kategori ni.. Cuma, nak punggah balik semua buku dalam almari tu, tak mampu la pulak aku nak buat.. So, aku ambil beberapa contoh je yang aku rasakan memang sweet.. 




Some people said that they don't read Malay novels.. Tak kisah la kalau dorang tak nak bacapun.. Kalau dorang selesa dengan novel English, silakan baca. Yang geram tu bila ada yang kata novel Melayu ni takde point.. It means like takde kualiti la.. Kalau baca novel yang banyak scene 18sx atau novel porno, memang la takde kualiti.. huhuhu.. 


Lagi haru bila dia just read a few novels, then dah boleh judge for a whole novels yang ada kat pasaran.. Dia macam sekali ko kena tipu dengan si B, sampai bila-bilapun ko akan kata si B tu penipu padahal ko tak tau sebab musabab kenapa si B tadi tu menipu.. 


Kalau nak ikut bab kualiti ni, banyak juga cabang dia.. Mungkin dalam beberapa bab tu memang takde point yang nak dibanggakan ataupun macam bangang je tapi in another chapter, mungkin terselit satu dua info atau ilmu yang tanpa kita sedari bahawa ia sebenarnya adalah ilmu yang berguna.. Lebih kurang macam permata dalam lumpur gitu... hehh...




Sebenarnya kan, orang yang baca novel ni boleh dikategorikan sebagai orang yang sabar.. Sabar melayan karenah watak yang dipaparkan.. Bukannya senang nak habiskan baca sebuah buku ni.. Labih-lebih lagi jika jalan cerita dalam buku tu banyak konflik.. Silap-silap haribulan, buku tu terperosok bawah katil.. huhuhu..


p/s: Kita sendiri yang membuat pilihan nak baca novel yang bagaimana.. Orang lain sekadar memberi pandangan masing-masing je.. Dalam pada memberi pandangan tu, jangan la sampai bertegang-urat.. 

8 Tukang Tembak:

Aziela said...

Totally agree. Sangat2 sokong. Tapi antara novel2 sweet awak tu, akak baru ada 1 jer. PMS jer yg dah baca. Yg lain2 tu sweet yer...? Ok..kena buru kat PBAKL. Owh, pendapat akak, ada lagi yang sweet macam :

1. Novel Melur Jelita : ASST dan ILUS
2. Bila Cinta Bertaburan _ Ayesha Tajudin (Oh my, baca 10 kali pun x jemu)
3. MAID
4. Chan Rak Ter
5. Hikayat Cinta Si Pematah Hati (Oh, karipap pusing..!)

And a few others...

Owh, just my two cents.

Tinta Lana said...

Salam.

Saya setuju part org yg baca novel ni, org yg sabar. Sebab bukan takat nak hayati watak n konflik, tapi masa yg kita guna utk habiskn membaca tu..haa..bukan senang nak menghadap lama2.

Cam saya, baru stgh jam baca, mula la dah tak leh duk diam,hehe. Terpusing sana, terpusing sini,hehe

hyde dea said...

banyak nye buku cik azz...
saye dulu suke jugak baca buku ala2 akhadiat akasha tu tapi since mase study tu rasa terawang-awangan lebih ..jadi stop dah baca buku2 mcm tu sbb banyak berangan. hahahaha..
skrang more to online novel/books.

kucingkecil said...

Salam Kak,
Dah lama baca blog akak baru nak bagi salam..akak suka baca novel kan?saya nak suggest novel RAmli Awang Murshid. Koleksi Sunan. ada 6 Buah Semuanya....bagi saya novel yang tak kosong ada research dan banyak suntikan agama...mesti kak puas hati

lagipun senang blh beli online

~ Cik Azz ~ said...

Aziela>

Yang tu masuk dalam kategori romantik.. hehe..

Dalam senarai tu, akak baru baca 4 je.. ASST, ILUS, CRT, HCSPH..

~ Cik Azz ~ said...

Tinta Lana>

Kalau dah mula dok terpusing2 tu, elok la letak novel tu ke tepi, pastu pegi peluk bantal... kikiki...

~ Cik Azz ~ said...

hyde dea>

Jujurnya akak bukan peminat AA.. huhuhu...

Akak pulak tak suka nak baca novel online ni.. Letih nak mengadap lappy.. hehe..

~ Cik Azz ~ said...

kucingkecil>

Waalaikumussalam..

Akak baru beli dua je karya RAM.. Itupun belum habis baca lagi.. huhuhu...

Nak baca karya2 RAM ni kena fokus betul2.. Kalau tak nanti tak faham..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »