Assalamualaikum...
Adira AF9 dan Ketuk-ketuk Ramadhan 2013...
Siapa yang minat Adira, boleh la cuba masak resepi dia ni..
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - potong 16
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 batang serai
1 peket kecil cili boh
200 gram serbuk rendang
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
Sedikit kerisik
Garam
Serbuk ayam
*Kisar bawang putih, bawang merah, lengkuas dan halia
Cara memasak:
Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2) Kemudian masukkan serai yang dititik,masukkan cili kisar dan gaul sehingga mendidih.
3) Campurkan sedikit air ke dalam serbuk rendang dan curah ke dalam masakan.
4) Masukkan ayam dan tambahkan sedikit air.
5) Masukkan kerisik, garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan bunga kantan yang telah dihiris, kacau rata dan masak sehingga kuah kering.
Dan ini pula resepi Udang Karipuley dari Sheila Rusly...
Bahan-bahan:
1 kilo udang saiz 'L' - buang kulit tapi kulit ekor jangan dibuang
20 tangkai cili kering - dikisar
3 labu bawang besar - dikisar
5 pelepah daun kari
Asam jawa
Kicap manis
Tepung jagung
Lada sulah
Garam
*Udang digaulkan bersama dengan garam, lada sulah dan tepung jagung.
Cara memasak udang:
Cara memasak udang:
1) Panaskan minyak dan goreng udang. Angkat dan toskan.
2) Dengan menggunakan minyak lebihan goreng udang tadi, masukkan daun kari, bawang yang dikisar dan cili kisar. Kacau dan biarkan seketika.
3) Masukkan garam secukup rasa, kicap manis dan asam jawa. Kacau sebati.
4) Setelah kesemua bahan sebati, masukkan udang yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati.
[sumber resepi]
p/s: Resepi yang dorang tulis ni agak lintang-pukang la.. Kena pandai sendiri la nak bagi faham.. huhuhu..
[sumber resepi]
p/s: Resepi yang dorang tulis ni agak lintang-pukang la.. Kena pandai sendiri la nak bagi faham.. huhuhu..
0 Tukang Tembak:
Post a Comment