Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Tuesday, March 18, 2014

Macam sama je.. Macam serupa je..

Assalamualaikum...

Macam sama je.. Macam serupa je.. 


Ini juga merupakan projek yang aku buat sepanjang minggu lepas.. Dalam terkejut menerima berita kehilangan MH370, nak membaca novelpun tak boleh nak fokus.. Nak menjahitpun takde rasa nak buat walhal jahitan banyak menanti giliran.. Nak mengomen kat grup yang aku joinpun takde semangat.. Semangat semuanya ikut sama hilang..


Kerjanya asyik la tengok tv dan menangis.. Tengok orang kat dalam tv tu menangis, akupun ikut menangis sama.. Dengar pulak lagu background berita yang sedih dan sayu tu pun aku ikut menangis jugak.. Tengok pulak apa yang orang share kat fesbuk, akupun menangis jugak.. 


Okay, berbalik pada projek yang aku buat tadi.. Aku buat dua jenis projek dan kedua-dua projek tu dia punya asas lebih kurang sama je..


Mula-mula aku buat kulit pai tee.. Ini merupakan pertama kali aku buat pai tee ni.. Acuan pai tee tu dah lama ada dalam laci.. Acuan ni kakak aku yang bagi sebab masa tu aku kenalpun tidak rupa pai tee tu macam mana.. Maklum la kan, aku mana pernah masuk makan kat secret resepi.. hehh..



Oh ya, acuan pai tee ni sangat berat.. Jangan bagi anak-anak buat main... Kang ada pulak kepala yang berlubang ataupun cermin meja atau cermin almari atau cermin sliding door yang berderai.. Simpan bawah bantalpun okay jugak ni sebagai persediaan.. hehh..











Keesokan harinya pulak, aku buat pulak kuih goyang yang bergoyang bila digoyang ni.. ahahh... Kuih ni dah banyak kali aku buat sebab dulu aku pernah buat jualan.. Cuma sekarang ni aku nak cuba guna balik acuan tu sebab dah tiga empat tahun kot acuan tu aku tak gunakan.. Takut pulak dia melekat.. Tapi memang ia pun melekat masa mula-mula tu.. Mujurlah melekat tak kuat sangat...









Okay, ini je kot yang sempat aku kongsi untuk kali ni.. Resepi kuih goyang tu ada kat dalam blog dapur aku tu.. Cari sendiri la ya kalau nak cuba buat.. Pai tee yang aku buat ni pulak agak keras sikit dan kurang sedap rasa dia.. Lain kali nak buat kulit pai tee ni guna resepi kuih goyang je la.. Cuma tak payah letak gula je.. Mandai-mandai je kan ubah resepi.. ehehh...


p/s: Sekarang ni walaupun masih lagi risau dengan kehilangan MH370, tapi aku percaya pada perancangan Allah.. Walaupun aku dah jarang update status kat page fb aku pasal ni, itu bukan bermakna aku lupa.. Aku tetap mendoakan yang terbaik untuk mereka, kita dan juga negara tercinta ini..

2 Tukang Tembak:

Suri Ain said...

Di Kedah, kami panggil 'kuih loyang'.

Mimi Azirah said...

Wah betul betul nostalgia buat kuih cara nih...sy tau mkn je...hehhee

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »