Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, February 28, 2017

Jom buat sendiri wet food untuk kucing kita!

Assalamu'alaikum.

Jom buat sendiri wet food untuk kucing kita!

Pagi tadi aku ke pekan sehari. Beli la ikan selayang sekilo RM10. Carrot dua biji RM2. Bayam satu ikat RM1. Agar-agar satu bungkus RM4. Semua ni adalah bahan nak buat wet food untuk geng bulus kat rumah aku ni. 




 ^
Ikan tu buang perut dia dan cuci bersih. Lepas tu rebus dalam kuali sampai ikan tu masak. Tak payah letak asam keping atau garam. Kau ingat nak buat kuah laksa? Haha.
v


 ^
Biarkan ikan tu sejuk atau suam. Lepas tu, ambil ikan dan kisar halus. Kisar je semua sekali dengan kepala dan tulang dia tu. Air rebusan tu jangan dibuang. Gunakan untuk mengisar. Kaut habis saki baki ikan yang ada dalam kuali tu. Takut ada tulang kasar je kat dalam tu. Kot la tercicir, kan? Haha.
v


Sayur bayam tadi dipotong. Carrot potong kecil-kecil la ya supaya senang nak kisar. Agar-agar tu guna separuh je.
v


 ^
Masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali. Masukkan sekali agar-agar tadi. Masak hingga agar-agar larut. Kalau air tu sikit sangat, boleh la tambah lagi.
v


 ^
Apabila agar-agar dah larut dan dah agak pekat, boleh la masukkan ke dalam bekas. Ikutlah nak masukkan dalam bekas apa.
v


^
Aku masukkan dalam bekas macam ni. Nanti senang nak keluarkan. Kita masukkan satu bekas je dalam peti ais biasa manakala yang selebihnya boleh la kita bekukan. Nak guna nanti, barulah kita keluarkan dan defrost dulu sebelum bagi makan kat geng bulus.
v


 ^
Ni sebahagian daripada kucing yang ada kat rumah aku. Setakat ni ada dalam sepuluh ekor. Hari tu banyak yang dah mati sebab virus. 
v


Kucing aku kucing kampung. Makanya, aku gaulkan wet food tadi dengan nasi. Kalau bagi wet food tu je, memang tak cukup la jawabnya. Nak beli selalu makanan kering tu memang aku dah tak mampu dah. 


p/s: Makan aje la apa yang ada nak oiii...! Janganlah nak demand tinggi sangat. Mak angkat korang ni bukannya orang kaya. Sedar-sedarlah diri tu sikit!

4 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

Rajin azz buek..di makan e tak azz..sodap tu ado sayur kali

Azli Ali said...

Tq Sis kongsi idea utk buat wet food kat anak2 bulus..nnt bl sy buat..

Cik Azz said...

Kak Erna:

Dorang makan kak. Mau ehh tak makan. Bau ikan tu ado. Hehe.


Azli Ali:

Sama-sama. Cuba la buat nanti. Senang je nak buatnya. Buat sendiri lebih menjimatkan.

Normala Saad said...

Eluk juga buat gini save ikan sikit

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »