Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Tuesday, November 7, 2017

Kacang botak?

Assalamu'alaikum.

Kacang botak?


Masa zaman aku kecil dulu, mak aku selalu buat kacang botak ni terutama sekali apabila tiba musim raya. Memang sedap makan kacang ni. Makan punya makan, tak sedar dah habis sebalang. Haha.


Sekarang ni, senang je nak buat kacang botak ni. Gunakan aje tepung segera yang ada di pasaran. Ala, tepung ayam goreng ala-ala KFC tu la. 


Cara nak buat kacang botak ni mudah je. Macam dalam gambar kat bawah ni, ada dua bungkus kacang tanah. Setiap bungkus kacang tanah tu perlukan dua biji telur. Maknanya, dua bungkus kacang tanah tu perlukan empat biji telur. Sebungkus tu rasanya mungkin setengah kilo. 




Tepung ayam goreng KFC tu pulak pandai-pandai la kita adjust banyak mana nak digunakan. Kacang tanah tu kenalah basuh sekejap. Masukkan dalam tapisan dan lalukan sekejap je bawah air paip. Jangan rendam tau! Lepas tu, terus je gaulkan semua sekali. Seeloknya, buat la sebungkus kacang tanah tu dulu. Dah dekat nak habis goreng, barulah sambung gaul yang sebungkus lagi. Tak payah letak garam semua dah sebab tepung tu dah complete dah.




Jangan kurangkan telur tu sebab nanti kacang botak kita tu keras kedengkung. Jangan pulak kerana nak berjimat punya fasal, nanti takde siapa yang makan kacang botak tu. Membazir je nanti.


Oh ya, minyak menggoreng kacang botak ni cepat hitam. Jadinya, pandai-pandai la kawal api dapur tu. Tak nak la nanti kacang tu dah la tak masak, lepas tu rasa pahit pulak. 


Selamat mencuba! Jika rajin, boleh jual kat kawan-kawan. Apa salahnya, kan?


p/s: Sampai sudah, aku tak tau kenapa dia dinamakan kacang botak. Haha.

1 Tukang Tembak:

Normala Saad said...

Minat sangat dengan kacang botak ni. Pernah cuba buat sekali dulu2 kala. Malangnya kacang dalam tak berapa masak dah tepungnya dah garing lebih. Tak pandai kawal api tu ya..

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)