Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Wednesday, March 7, 2018

Berjaya juga akhirnya masuk eSentral!

Assalamu'alaikum.

Berjaya juga akhirnya masuk eSentral!


Hari tu, selepas adik aku tukarkan hard disc untuk laptop aku ni, aku dah tak boleh nak baca buku percuma di website PNM. Biasanya boleh je baca dengan menggunakan Cloud Reader tapi kali ni, tak boleh. Kecewa la jugak. Lagipun, kali ni takde Cloud Reader dan yang seangkatan dengannya. Lepas klik Read, dia keluar benda lain pulak.



Baru-baru ni, adik aku tu ada la balik. Akupun tanya la dia, kenapa jadi macam ni? Lepas tu, akupun tunjukkan la apa masalahnya. Aku klik la Windows 32-bit tu kemudian aku klik Run. 




Lepas klik Run, dia keluar macam dalam gambar kat bawah ni la pulak. Adoi, naik pening kepala aku. Rasanya berpuluh kali jugak aku cuba tapi keputusannya masih sama. Givap aihh..! 




Sudahnya, diapun tak tahu nak buat macam mana. Lepas tu apabila aku kata macam mana nak baca buku free kalau tak boleh nak access? Dia jawab senang je. Katanya, tak payah baca! Ciskek betul la. Haha.


Aku tak putus asa walaupun sebenarnya, dah hampir putus asa dah. Jadinya, petang tadi, akupun mula menggodek laptop aku ni. Tertanya-tanya jugak, kenapa la timbul masalah macam ni. 


Dan berikut adalah apa yang telah aku buat berulang-ulang kali. 


Mula-mula masuk kat website PNM ni dulu. Lepas log in (guna dengan facebook pun boleh), kena download dulu Windows 32-bit ni. Scroll sampai bawah sekali untuk jumpa benda alah ni. Ikut la jenis laptop/gajet apa yang korang gunakan. Rupanya aku tak download lagi aplikasi ni. Adehh.. 




Lepas download tu, klik dekat icon eSentral tu dan lepas tu nanti, klik pada bahagian properties. Tak boleh pulak nak print screen. 




Lepas tu, nanti dia akan keluar bahagian macam gambar kat bawah ni. Klik pada bahagian Compatibility tu. Kemudian, pilih la mana yang sesuai dengan laptop korang. Aku main klik je kat Windows Vista tu. Dah pilih, terus klik OK. Lepas tu barulah korang login dengan facebook dan seterusnya dah boleh gunakan applikasi eSentral ni. Rupanya, aku tak boleh nak login sebab aku belum set benda alah ni. Banyak kali aku login tapi belum sempat nak login, serta merta benda tu hilang. Jenuh jugak dok fikir apa la puncanya. Rupanya, kat sini yang bermasalah.




Sekarang, kalau aku nak baca buku kat PNM tu, tak payah dah klik kat Read dan Windows 32-bit tu lagi. Buat sakit jiwa je. Haha. Aku terus je klik icon eSentral tu. Sebelum tu, aku kena la pinjam dulu buku kat PNM tu. Nanti secara automatik, buku tu akan masuk kat eSentral dan kita klik pada bahagian Borrowed kat eSentral tu.




p/s: Aku tak tahu la korang faham atau tidak apa yang aku tunjukkan ni. Tapi aku hampir putus asa dah nak guna aplikasi ni. Asyik tak boleh masuk je. Tapi disebabkan aku terus mencuba, akhirnya aku berjaya juga. Alhamdulillah. Dah boleh baca buku percuma. Yihaa...! Haha.
.

2 Tukang Tembak:

Shahida Dzulkafli said...

TQ sebab share kak.. Nanti bolehlah guna laptop utk baca.. Entry yang membantu..

Hans said...

baru tahu pasal esentral nih

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »