Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Loading...

Friday, February 8, 2013

One Day You'll Be Mine..!!!

Assalamualaikum...

One Day You'll Be Mine..!!!

Yeaaahhh....!!!
Just keep these words on your mind..!!


Ahahahahaa....
Tajuk macam gempak je, kan...? Rilek dulu.. Jangan tersedak... Aku bukannya admired kat siapa-siapapun... kehkehkeh... Dan aku bukannya terdesak, okay... ehehh...


One Day You'll Be Mine ini merupakan novel karya Inawza Yusof di bawah terbitan Karya Seni. Novel ni aku beli masa pesta buku 1Malaysia hari tu.. Dan novel ni aku dapat dari tangan boss Karya Seni itu sendiri.. ehehhh... Bukan apa, aku tengok novel ni takde kat rak buku walaupun dah pusing dua tiga kali..


Mula-mula anak sedara aku yang nak cari novel ni.. Lepas tu, bila je aku nampak boss KS tu kat hujung booth KS, akupun beranikan diri bertanya.. Dan secara kebetulan pulak, masa tu boss KS tu tengah nak bukak bungkusan kat troli yang baru sampai.. Kiranya rezeki aku la tu, kan... hehe... Aku mintak dua buah novel ni... Satu untuk anak buah aku dan satu lagi sudah semestinya untuk aku sendiri la..  




Novel ini berkisar tentang kehidupan seorang gadis yang terlalu setia kepada cinta pertamanya sehingga sukar untuk dia menerima cinta baru dari orang lain.. Selepas tunangnya meninggal dunia di dalam kemalangan jalanraya, gadis itu iaitu Fitri, seolah-olah menutup pintu hatinya kepada mana-mana lelaki sehinggalah ibubapanya memaksa dalam versi memujuk untuk dia menerima jodoh yang mereka pilih...


"Ibu kesal dengan nasib Fitri. Kenapalah anak ibu diduga begini? Dah hamppir tiga tahun kejadian tu. Fitri kena berani bergerak ke hadapan. Jangan siksa diri. Ibu tak sanggup tengok anak ibu macam ni.."


Bermula dari situlah, hidup Fitri menjadi huru-hara apabila terpaksa tinggal di rumah suaminya yang digelarnya sebagai makhluk aneh kerana sikap suaminya yang tidak punya perasaan, keras dan kaku..! Nak tengok tv pun tak boleh hingga si suami menyarankan agar dia membeli tv lain...!!! Waduhh...!!


"Pentingkan diri sendiri, berlagak, tak bertanggungjawab! Aku sendiri tak faham macam mana boleh wujud manusia seperti kau. Merugikan sahaja. Useless and hopeless!" - Fitri


Hidup Fitri yang sememangnya sudah sedia celaru bersama suaminya iaitu Dzul Ehsan menjadi semakin complicated dengan wujudnya Aya, Firasha, Nahda, Hezry, Elisa dan sudah semestinya Nik Afezal... Nik Afezal..?? Ya, Nik Afezal yang menjadi punca segala permasalahan..!!! Jeng...!! Jeng...!! Jeng...!!


"Aku tak tahu apa kena dengan orang zaman sekarang. Lebih suka merumitkan keadaan dengan menipu. Macamlah kita akan mati kalau mereka beritahu perkara sebenar.." - Dzul Ehsan


Novel ini berharga RM33 tapi kalau beli online dari Karya Seni, biasanya ada diskaun dan penghantaran adalah percuma.. Novel setebal 963 muka surat ini berjaya aku habiskan dalam masa satu malam..! Tak tidur sampai subuh aku melayan novel ni.. ehehh...


Novel ini lebih banyak penceritaan di dalamnya. Ianya seperti cerita dalam cerita... Mempunyai banyak perenggan. Selalunya aku memang kurang suka dengan novel yang terlalu banyak perenggan atau penceritaan ni. Namun untuk novel One Day You'll Be Mine atau ODYBM ni, aku boleh melayan baca sampai habis kerana susunan perenggannya teratur dan tidak terlalu panjang berjela.. Ini merupakan satu kelebihan untuk novel ni..


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi, silalah dapatkan novel ni dengan kadar segera.. Novel ni tengah laris sekarang ni tau.. Jangan pulak bila dah takde stok, baru korang nak meraung.. hahaha... Nak tunggu stok baru mungkin akan ambil masa sebulan dua jugak.. ehehh...


p/s: Kesudahan novel ni memang tidak dapat aku jangka... Siyesli, aku berdebar-debar apabila memikirkan siapa yang menjadi pilihan Fitri di antara Dzul Ehsan, Nik Afezal ataupun Hazmi.. Aku lebih sukakan Dzul Ehsan walaupun dia agak kasar... heeee... Dan novel ni juga 'bersih' namun masih ada 'keterujaan' untuk meneruskan pembacaan tanpa henti.. Tak percaya..?? Beli dulu, lepas tu baca dengan mata hati dan teliti.. hehehe....

8 Tukang Tembak:

Acik Erna said...

azz..akak dulu selalu yo buek kojo macam azz tak tido ngadap novel..sekarang ni mato tak tahan..bacao lamo2 mulo la migrain..

Eppy Safri said...

Saya setuju...

Sally Yatiey said...

nampak best novel ni ;D

mummy_ayu said...

nak beli gak novel nie..dah pegang dah tadi..tapi sekarang pun ada dah 2 buah, lum baca lagi .. so..pas2 nie la.best ek?

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.

Akak! Sampai tak tidooo? phewwww, hebat2! hehehehe

Tebalnya..nak dekat seribu muka. Kak, dari 5 bintg, akk kasi brapa bintg? heh3.

Main bintg2 plak aihh (-_-) hehehhe

abbiezul said...

baru je beli novel ni,x sempat bace lg...

Inawza.Yusof said...

Assalamualaikum Cik Azz~
Terima kasih untuk ulasan ni.
Senang saya kalau akak terhibur.

p/s: Mohon share review ya? ^^

I'm The Moon said...

Akak cerita ni memang best kak. Tak tipuu. Sampai saya tercari cari Dzul Ehsan nii hahahah Dah banyak kali saya baca pun tak jemuu. Tahniah kak :)

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)

Cik Azz's bookshelf: read

Menantu Pilihan Bapak
Saat Hilang Cintamu
Bahagia Kasihmu
Bawah Pohon Sena
Kalaulah Aku Tahu
The Unsung Hero
Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Lamaran Untuk Teman Hati
Tersuka Tanpa Sengaja
Kerana Satu Janji
Sorry, Aku Bukan Dia!
Encik Sayang Dan Miss Sweetheart
AKU BUKAN TOUCH & GO
Bahasa Hati Kita
Temu Duga Cinta
Akadku Yang Terakhir
Menantu vs Mentua
Kerana Aya Sofya
Di Sisimu Aku
Mungkinkah


Cik Azz's favorite books »