Ayatul Kursi..


ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡحَىُّ ٱلۡقَيُّومُ‌ۚ لَا تَأۡخُذُهُ ۥ سِنَةٌ۬ وَلَا نَوۡمٌ۬‌ۚ لَّهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ مَن ذَا ٱلَّذِى يَشۡفَعُ عِندَهُ ۥۤ إِلَّا بِإِذۡنِهِۦ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا بَيۡنَ أَيۡدِيهِمۡ وَمَا خَلۡفَهُمۡ‌ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَىۡءٍ۬ مِّنۡ عِلۡمِهِۦۤ إِلَّا بِمَا شَآءَ‌ۚ وَسِعَ كُرۡسِيُّهُ ٱلسَّمَـوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ‌ۖ وَلَا يَـُٔودُهُ ۥ حِفۡظُهُمَا‌ۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِىُّ ٱلۡعَظِيمُ

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. Yang Mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) - al-Baqarah: Ayat 255

Search This Blog

Thursday, November 27, 2014

Bantulah mereka: Entri copy and paste...

Assalamu'alaikum...

Bantulah mereka: Entri copy and paste...


Ini adalah entri copy and paste yang aku ambil dari fanpage Raja Shamri. Niat aku cuma satu iaitu memanjangkan berita agar lebih ramai yang tampil untuk membantu adik ini.. Harap-harap sudilah kiranya pembaca menghulurkan sedikit bantuan.. 

----------------------------

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Dimaklumkan keluarga pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Tun Ghaffar Baba, saudari Noor Aisyah Shahira Bintif Alfian, tingkatan 4 memerlukan bantuan kerana keluarganya terlibat dalam kemalangan jalanraya semasa dalam perjalanan menjemputnya di asrama pada 14 November 2014.

Seramai lima orang ahli keluarga beliau terlibat dalam kemalangan tersebut.

1. Ayah beliau telah pun meninggal dunia pada hari berikutnya.

2. Ibu beliau retak di leher dan telah dibenarkan keluar hospital dengan berkerusi roda.

3. Adik perempuan beliau (11 tahun) mengalami bengkak dan pendarahan di otak, masih koma selepas pembedahan di HKL. (HKL Neurologi, Tingkat 2, Wad 6B).

4. Adik lelaki (Azril Shairie Bin Alfian) beliau mengalami keretakan pinggul dan dikhabarkan bakal lumpuh seumur hidup. (Hospital Seremban, Wad 5A, Katil 5).

5. Adik bongsu beliau berusia 5 tahun hanya cedera ringan dan mendapat rawatan pesakit luar.

Mereka adalah dari keluarga susah dimana ibu bapanya adalah peniaga satay kecil-kecilan.

Oleh yang demikian, keprihatinan tuan/puan adalah dimohon agar dapat memberi sumbangan kepada anak ini bagi meringankan beban yang ditanggungnya. Sumbangan tuan/puan boleh dimasukkan ke akaun Bank Simpanan Nasional (BSN), Noor Aishah Shahira iaitu 1099 5410 0013 1439.

Semoga sumbangan ikhlas tuan/puan dapat membantu meringankan kesulitan beliau.

Budi baik semua didahului dengan ucapan terima kasih. Allah sentiasa memberi ganjaran kepada hambaNya yang membuat kebajikan dengan ikhlas. Insyaallah.



tlg sebrkn jaoh2....agar org laen dpt beramal jariah jga


p/s: Kita bantu orang, Allah pasti akan bantu kita.. 

Wednesday, November 26, 2014

Aroma pisang goreng...

Assalamu'alaikum...

Aroma pisang goreng...


Aku tak ingat apa nama pisang ni.. Hari tu mak aku dah bagitau dah tapi sekarang ni dah lupa balik.. Cepat benar lupanya.. Kena makan kismis yang siap ada doa tu gamaknya.. hehh...




Aku bukan nak cerita pasal kismis tu tapi nak bagitau yang aku goreng pisang ni dengan menggunakan tepung goreng pisang Aroma ni ha.. Satu bungkus tepung ni harga dia RM4.40.. 




Sebelum ni goreng pisang guna tepung adabi tu.. Lepas tu campur sikit dengan tepung beras.. Sekarang ni gunakan tepung Aroma tadi dan campurkan juga dengan sedikit tepung beras.. Tepung goreng pisang Aroma ni abang aku yang beli.. Masa tu dia dok cari tepung adabi tapi seorang pakcik kawan mak bagitau abang yang isteri dia gunakan tepung Aroma untuk goreng pisang.. Sedap guna tepung Aroma ni, katanya.. Maka, abang akupun beli la sebungkus... Dan ternyata memang sedap.. Cubalah kalau nak tau.. *cehh, dah macam promoter la pula.. ahahh..




Mula-mula plan nak goreng pisang ni untuk sekali round je.. Alih-alih sekejap je dah licin.. Maka, kena la goreng pisang tu untuk round yang kedua pula.. Lagipun pisang ni saiz dia kecil.. Panjang lebih kurang saiz jari tengah aku je..







Pisang ni pun dah habis stok dah.. Apa tidaknya, pagi petang dok goreng pisang je.. Dua hari berturut-turut dok goreng pisang ni.. Hasilnya tetap licin.. haha.. Mujurlah pisang hasil tanaman mak aku.. 


p/s: Harga pisangpun dah mahal weiiii...!! Moh la pakat-pakat tanam sendiri.. huuu...

Sunday, November 23, 2014

Homemade roti canai....

Assalamu'alaikum...

Homemade roti canai....


Hari tu kat entry pasal homemade coklat aku tu, aku ada letakkan kata-kata kat bawah ni kat ruangan p/s.. Dan tak lama lepas tu akupun cuba la buat homemade roti canai ni pula.. Jom tengok jadi ke tidak homemade roti canai yang aku buat tu.. hehh...




Mula-mula kita tengok gambar dulu la ya.. Sambil-sambil tu aku selang selikan dengan keterangan tentang pengalaman aku yang tak seberapa ni.. Ni pertama kali cuba buat roti canai sendiri weiii.. Selama ni dok melangut je tengok mak buat.. ahah.. 


Sebelum tu, aku bagi resepi roti canai aku ni dulu.. 

1 kg tepung gandum
1 sudu makan minyak masak @ marjerin
2 sudu teh garam halus*
2 sudu makan susu pekat manis*
2 1/2 cawan air suam*

=> Campurkan semua bahan yang bertanda * dan kacau sebati.. Kemudian curahkan ke dalam tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.. Akhir sekali masukkan minyak masak atau marjerin dan uli lagi sehingga doh berkilat dan lembut serta tidak melekat di jari.. Lepas tu proses buat doh kecil-kecil, seletkan marjerin pada setiap doh dan perap selama lebih kurang 3-4 jam.. Lepas tu barulah buat proses tarik menarik dan sanggul menyanggul.. Sebelum proses tarik menarik tu, kena uli sekejap doh yang kecil-kecil tadi.. *ni tips dari makcik jiran aku.. Minyak masak nak kena letak lebih..


 Tang menyimpul buat sanggul ni memang aku ingat sangat cara mak aku buat.. hehe..


 Ehh, dah macam rupa bunga ros tu pulak dah... Kebetulan atau suratan.. ahahh..


 Tepek-tepek-tepek... Tapi takut-takut nak letak minyak.. Kolestrol banyak.. *konon.. 


 Masa ni dah mula rasa cuak.. Dah bercakap dalam  hati dah; macam tak jadi je roti canai aku ni.. Dah macam wraps pulak dah rupa dia.. huuuu...



Gambar atas dan bawah ni aku goreng separuh masak untuk di-frozen-kan.. Tunggu masak kari dulu baru keluarkan.. hehh..



Ni antara status yang aku post kat fb aku.. 


Pertama kali cuba buat roti canai tapi tak menjadi.. Tak boleh nak tepuk-tepuk roti tu.. Dah rupa macam wraps pulak..    Tanya omak, apsal tak buleh topuk..? Mak jawab, tak bolapih ghuti ehh, camno nak topuk..    


Sehari selepas aku buat roti canai ni, akupun dengan muka tak malunya pergi la mengadu kat dua orang jiran aku.. Aku cakap la yang aku cuba buat roti canai tapi tak menjadi... huhu.. Lepas tu akupun tanya la kat dorang macam mana cara yang betul nak buat roti canai ni sebab dorang ni dah biasa buat masa anak-anak dorang kecil dulu.. Cuma sekarang ni je dorang dah tak buat dah roti canai sendiri.. 


Dapat dah beberapa jawapan dari dorang.. Terima kasih banyak-banyak sebab sudi berkongsi pengalaman dan info.. Dah tau dah kenapa tak boleh topuk.. Pertama sebab kurang uli.. Uli sekejap sangat.. Kedua sebab kurang minyak.. Ketiga sebab kurang tarik.. Tak boleh nak tarik lebar-lebar sebab doh tak cukup adun, tak lembut, tak boleh nak tarik.. Maybe lepas ni akan cuba buat lagi... InsyaAllah.. 


p/s: Dia punya bau dah ada dah bau roti canai..  Yang ni dah jadi frozen.. Bila-bila nanti boleh la keluarkan tapi nak kena masak kari dulu la.. Ni yang maleh ni..  

Wednesday, November 19, 2014

Hari entri penyet ke ni...?

Assalamu'alaikum...

Hari entri penyet ke ni...? 

Hari ni aku tengok ada dua orang blogger yang ada dalam bloglist aku buat entri berkaitan dengan penyet.. Mereka adalah Cik Ina dan juga blogger masakan yang famous ni.. Nak tengok apa entri mereka, silalah terjah link berkaitan.. *Dah lama tak jenguk blog Cik Ina.. Rupanya dah bertukar blog.. Patut la lama tak nampak.. 



Aku pulak sampai sekarang tak pernah makan ayam penyet.. Rupa ayam penyet tu pun aku tak pernah tengok... hehh.. Bila baca entri Ita, barulah tau.. Siap ada penerangan lagi yang Ita beri..  Dan yang paling penting, ada resepi ayam penyet ni.. Siapa rajin, boleh la mencuba.. *Terima kasih atas info pasal penyet ni..


Hari ni atau lebih tepat lagi, baru sekejap tadi aku buat nasi goreng.. Tak tau nasi goreng apa yang aku buat ni.. Kalau letak nama nasi goreng penyet boleh kott... Penyet sebab nasi tu kena ramas-ramas dulu sebelum digoreng.. muahahaha... 


Okay la, jom tengok gambar... krik krik krik... 






Licin bebb... Lapar punya pasal.. Dah la hari asyik hujan je.. Apapun, Alhamdulillah.. 


Cili padi empat serangkai tu hiasan je.. Lepas siap ambil gambar, terus simpan balik dalam peti sejuk.. Takde maknanya aku nak gigit-gigit manja cili api tu.. Aku mana tahan pedas.. Kalau tau dek orang kampung, mau dorang perhambat aku ni.. Buek malu oghang Ghombau yoo tak tahan podeh..!


p/s: Sekian entri untuk kali ini.. Sejak akhir-akhir ni aku asyik buat entri pasal makan-makan dan masak-masak je, kan.. Itu tandanya aku sedang cuba untuk tenangkan diri.. Jalannya adalah mencari terapi.. hikkss..

Homemade coklat lagi.. *senyum...

Assalamu'alaikum...

Homemade coklat lagi.. *senyum...

Petang tadi aku buat coklat lagi.. As usual, nak clear-kan stok coklat yang ada dalam freezer sebelum sampai tarikh mati.. Dah habis dah stok coklat aku.. Yang tinggal stok coklat masakan je.. Entah bila nak buat kek coklatpun tak tau la.. Jangan sampai terlepas dia punya expired date dah la.. hehh.. As usual, aku gunakan coklat Berly's compound..


Kali ni aku guna teknik lain pulak.. Sebenarnya, aku baru 'terjumpa' periuk kecil yang bertangkai tu.. Rupanya periuk tu ada kat dalam stor.. Dan rupanya periuk tu bocor..! Patut la kena simpan dalam stor.. hahaha.. Siapa la punya kerja ni agaknya ya.. Rasanya macam aku punya kerja je.. hikss.. Tapi periuk tu aku dah siap tampal dah dengan penampal periuk.. Akukan 'minahgyver'.. hehe.. *caaiittt...


Ok, as usual jugak, aku tepek gambar ya.. Suka tengok, tengoklah.. Tak suka tengok, terpulanglah.. ahahh.. Lagi satu, aku ni bukannya pro pasal buat coklat ni.. Buatpun untuk makan sendiri je.. Jadinya, teknik aku ni jenis dia hentam saja la labuuu... Asal jadi sudah.. krik krik krik... hehh...




Periuk isi air dengan periuk isi coklat ngam-ngam je.. Api gunakan yang perlahan.. Air jangan banyak sangat sebab nanti bila air tu mendidih, habis air tu melimpah keluar menimpa dapur..



Selalunya coklat aku bersememeh kat atas acuan tu sebab aku gunakan senduk pastu main curah macam tu je.. Lepas tu jenuh la nak clear-kan balik.. Buang masa je, kan.. Tapi kali ni aku gunakan cawan sukatan ni sebab dia ada muncung sikit.. Jadinya boleh la kawal aliran coklat tadi..





Aku cairkan coklat putih tu dulu.. Lepas tu selet masukkan dalam acuan.. Lepas tu masuk dalam freezer sekejap.. Sementara tu aku cairkan coklat gelap tu.. Lepas tu tuangkan dia atas coklat putih tadi.. Jangan lupa untuk ketuk-ketuk acuan untuk keluarkan angin dalam lubang tu dan untuk bagi coklat tu padat... *penerangan dah macam pro dah padahal apapun tarak.. ahaha...


Dan inilah hasil homemade coklat aku.. Acuan masih guna acuan yang lama.. Takde beli lagi acuan yang latest yang cun dan gempak.. Aku nak makan coklat, bukan nak makan acuan.. keh keh keh...







Coklat aku ni tak berkilat macam coklat yang selalu kita tengok tu.. Ada orang bagi tips untuk kilatkan coklat.. Katanya kena masukkan sikit shortening masa cairkan coklat tu.. Tapi aku tak buat sebab aku tak nak rasa asal coklat ni terjejas.. Lagipun ini untuk makan sendiri je.. Tak kilatpun takpe la.. hehh..


p/s: Lepas ni ingat nak cuba buat homemade roti canai pulak.. Tunggu mak aku sihat sikit sebab nak tanya dan mintak tunjuk ajar dia macam mana nak uli roti canai tu.. Dulu masa kecil, mak aku selalu buat roti canai tapi masa tu aku kecil lagi, takde rasapun nak mencuba.. Cuma ingat sikit-sikit la dia punya step.. Alhamdulillah sebab Allah beri aku ingatan ini..

Tuesday, November 18, 2014

DIY: Ikat selipar buruk... :D

Assalamu'alaikum...

DIY: Ikat selipar buruk... :D


Kita sering bersungut dengan kenaikan harga di pasaran biarpun barang yang kita beli itu cuma sepasang selipar untuk 'basahan'.. Bersungut, merungut, membebel dan sebagainya memang menjadi kepandaian kita.. Tip top, bak kata pengusaha kosmetik.. hehh.. 


Apa kata kita usaha sikit mencari jalan penyeselaian untuk mengurangkan bajet membeli selipar 'basahan' ini.. Selipar ni dulu harga dia cuma RM5 untuk sepasang.. Sekarang ni dah RM10 dah.. Itupun bergantung pada saiz.. Kalau saiz besar, besar la pulak dia punya RM..  *ya, entri ini hanya berkaitan dengan selipar basahan sahaja.. :D




Gambar kat atas tu salah satu contoh selipar 'basahan' yang ada kat rumah aku.. Dan gambar kat bawah pula merupakan bahan yang perlu ada untuk melakukan DIY ini selain daripada paku untuk menebuk lubang.. Tukul besi tu untuk ketuk paku tu, incase jika jari tak kuat nak tekan.. Manakala cable ties tu untuk jadi pengikat menggantikan benang.. *Gila apa nak guna benang... hehh..




Dan inilah hasilnya.. Dah boleh pakai dah.. Sekurang-kurangnya boleh la bertahan sementara nak kumpul dana untuk beli selipar baru.. hikk.. Selipar dalam gambar kat atas tu dengan selipar kat bawah ni tak sama ya.. Kang ada pulak yang tanya, kenapa selipar atas tu koyak dia sebelah kanan tapi yang kena 'jahit' selipar belah kiri.. Jenuh pulak aku nak menjawab nanti.. Dah macam citer Madu 3 pulak.. haha..




Ni lagi satu selipar 'basahan' yang aku telah DIY.. Yang ni selipar jepun.. Selipar ni dah banyak kali masuk tong sampah.. Tak tau la siapa yang humban.. Tapi, setiap kali nampak, aku yang 'prihatin' ni ambil balik dan letak kat tempat biasa.. Setiap kali macam tu.. Sudahnya, aku letak selipar tu kat tempat yang selamat sikit sebelum aku buat DIY.. Kadang-kadang nak buat DIY on the spot tu memang tak sempat.. Kadang-kadang tu pula lupa.. hahaha..


Tengok sekali imbas pada gambar macam takde cacat cela, kan...? Kesian dia, rupa ada tapi dah kena campak masuk tong sampah.. hehh...




Ni dia punya kecacatan... Sikit je pun.. Lubang untuk sangkut tali tu dah besar.. Tu yang buat selipar ni kena campak sebab bila pakai je, tali tu terangkat.. Mana nak selesa pakai selipar macam ni, kan...?




Untuk penyelesaiannya, aku lilitkan cable ties kat batang tali tu.. Ikut kreativiti masing-masing la nak buat macam mana.. Yang penting selipar tu masih boleh digunakan.. Dan selipar ni aku letakkan kat dalam jamban sebab dalam jamban mana ada kita nak berjalan-jalan ataupun beria sangat bergerak... Janji kaki ada alas.. ahahh..




Sekian tips DIY untuk kali ni.. Nak ikut, ikutlah.. Tak nak ikut, terpulanglah.. 


p/s: Aku ni memang suka DIY untuk menjimatkan bajet sebab aku bukannya kaya raya macam orang lain yang boleh pakai selipar branded...

Next Post Previous Post Home

Renungan bersama...

Firman Allah s.w.t yang bermaksud:

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki mahupun wanita, sebahagian daripada mereka adalah penolong dari sebahagian yang lain. Mereka menyuruh amal ma'aruf (kebajikan), mencegah kemungkaran, menegakkan sembahyang, menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah berserta RasulNya, nescaya Allah melimpahkan rahmat kepada mereka. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Bijaksana."- (At-Taubah: Ayat 71)